Brahma (Μπράχμα)


  • Βάρος πετεινού:
    5,5 κιλά.
  • Βάρος όρνιθας:
    4,5 κιλά.
  • Παραγωγή αυγών
    Καλή
  • Παραγωγή κρέατος
    Πολύ καλή.
  • Ανοχή στο κρύο:
    Πολύ καλή.
  • Κλώσες:
    Πάρα πολύ καλές.
Η φυλή Brahma ανήκει στην Ασιατική Τάξη, πήρε το όνομά της από τον ποταμό Brahmaputra (Βραχμαπούτρα) της Ινδίας παρόλο που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν η κύρια φυλή κοτόπουλου κρεατοπαραγωγής στις ΗΠΑ από το 1850 μέχρι το 1930 περίπου. Στην Ινδία, από την διασταύρωση με τις φυλές Malay και Cochin, πήρε τα μεγάλα φτερά στα πόδια. Αργότερα εισήχθησαν στην Κίνα, στο λιμάνι της Σαγκάης, και από εκεί πήραν το όνομα "Shanghais", εν συνεχεία από την διασταύρωση με την φυλή Chittagong πήρε τα διακριτικά χαρακτηριστικά του σχήματος του κεφαλιού και του λειριού που την διαφοροποιούν από την φυλή Cochin. Από τις πρώτες μέρες η φυλή Brahma έχει κληθεί με ποικίλα ονόματα (Shanghais, Chittagongs, Brahma Pootras).

Τον Δεκέμβριο του 1852 ο George Burnham έστειλε ως δώρο στη Βασίλισσα Βικτώρια ένα μικρό κοπάδι Brahmas, τότε άλλαξε το όνομα και από Brahmas έγινε Brahma. Το 1856 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο πουλερικών και η φυλή Brahma αναφέρεται σε αυτό. Από το μικρό κοπάδι Brahma δημιουργήθηκαν οι ποικιλίες Dark και Light Brahma και αναγνωρίσθηκαν από την Αμερικανική Ένωση Πουλερικών (American Poultry Association) το 1895 και το 1898 αντίστοιχα. To 1946 αναγνωρίσθηκε και η ποικιλία Buff.

Οι Brahma είναι μεγαλόσωμα, μεγαλοπρεπή πουλιά με μεγάλο κεφάλι, εντυπωσιακά όταν περπατάνε, όταν στέκονται θα πρέπει σχεδόν να σχηματίζουν ένα V, ο πετεινός είναι ψηλότερος από την κότα. Ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες.


Πηγές:
 http://www.amerpoultryassn.com/
http://www.americanbrahmaclub.org/
http://www.wikipedia.org
Φωτογραφία: Dark Brahma Hen από Alisha Vargas με άδεια CC BY 2.0
Brahma από Thomas Vlerick με άδεια CC BY 2.0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου